Vart tog sommarängarna vägen?

Jag minns tydligt hur jag plockade blommor om somrarna på fagra sommarängar – ängar som nästan inte står att finna längre. Åtminstone inte i närheten av mina hemtrakter. Bebyggelse och asfalterade vägar breder ut sig mer och mer, liksom slyiga skogsområden. Men vad hände med ängarna?

Jag har sått flera fröpåsar med ängsblommor på den övre, magra och obrukade delen av vår tomt, i hopp om att kunna återskapa en liten sommaräng. Jag vet inte om det kommer lyckas, men jag hoppas innerligt. För binas och insekternas skull – och för min egen njutnings skull.

 

2 kommentarer

  1. Ängen är tyvärr ett minne blott från den gamla jordbruksepoken. Kvar finns snart bara små oaser för våra ögon och kulturdrömmare. Någon gång hittar man undangömda, igenvuxna åkrar som sakta skapat sitt eget blomrike. Saknar mest de artrika kanterna längs diken i jordbrukslandskapet. Heder åt alla entusiaster som försöker hålla de gamla brukade ängarna i intakta med slåttergillen etc. Kanske dags för lite gerillataktik och sprida frön i gläntor som inte ännu planterats med gran! Varje bidrag är ett steg i rätt riktning.

    Sen, vilka härliga bilder! Soft ljus med mjuka kontraster, påminner nästan om den tiden då man av misstag dubbelexponerade en diarulle.

    1. Visst är det tråkigt att ängarna försvinner. Gerillaodling låter som en bra idé.
      Tusen tack för fin kommentar – du är inte fel ute – dagens bilder är dubbelexponeringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.